Wednesday, March 30, 2011

Pengalaman baru!

Hari ini, tercatat lagi satu sejarah baru dalam hidup aku. Siap dapat title lagi. Korang yang baca ni mesti tertanya-tanya, kan? Haha! Aku pun tak sangka sebenarnya aku boleh lakukan perkara ni. Erm, al kisahnya bermula apabila mak aku, kene bawak Haziq pergi hospitl utk appoinment dgn doktor di Hospital Teluk Intan.

So, mak aku tak dapat pergi kerja la [mak aku kerja sebagai ustazah]. Bagi menggelakkan murid-murid di sekolah tidak terurus, so aku decide untuk gantikan mak aku. Kiranya jadi ustazah segera la ni. Alhamdulillah, agak lumayan la, RM20 sehari.

Bagi aku, aku rasa sangat bererti bukannya wang ringgit tetapi moment berada di kalangan budak-budak sekolah. Memang agak susah la nak control budak-budak tu, tapi kalau pandai untuk 'membeli'  hati dia orang, okay jew...
k lah, that's all~ tata.

Thursday, March 24, 2011

Jatuh Cinta (^_^)~

Drag and drop me 
Jatuh cinta lagi...~ Lagi-lagi jatuh cinta..~ Aku jatuh cinta.....~ Padanya~

Hah!! Terkejut tak baca tajuk post aku kali ni?? Kih Kih, Saje nak buat surprise jew~ Gurau-gurau...
Drag and drop me
Aku berminat dengan pengeluran teknologi pada masa kini. Aku jatuh cinta dengan pelbagai teknologi yang dikatakan segalanya di hujung jari..
Kali ini, aku nak cerita tentang... Samsung Galaxy Ace!!
Samsung Malaysia telah mengumumkan produk terbaru daripada keluarga Samsung Galaxy, iaitu Samsung Galaxy Ace, berikutan kejayaan global Samsung Galaxy S dalam pasaran, yang menawarkan peranti unik untuk pengalaman telefon pintar dikuasai bersama Android Froyo 2.2.
Drag and drop me
Samsung Galaxy Ace mempunyai akses menerusi lebih daripada 100,000 aplikasi dari Android Market dan Samsung Apps. Ace juga didatangkan dengan sambungan WiFi dan hab sosial untuk terus berhubung dalam rangkaian sosial mahupun mesej segera. 
Drag and drop me
Telefon pintar ini mempunyai paparan HVGA 3.5inci, pemprosesan 800Mhz, carian suara Google, ThinkFree document viewer dan kamera AF 5.0 mega piksel dengan LED Flash, yang bakal menjanjikan kepuasan maksimum kepada pengguna.

Dalam dilema (^_*)

Semalam, lepas ambil result SPM, petang tu aku pergi jalan-jalan kat pekan. Saje nak cuci-cuci mata. Hehe~
 Drag and drop me
Selepas ambil Nabil dari sekolah, aku ajak dia pergi kedai Samsung di Sungai Besar Bussiness Centre (SBBC). Aku saje nak usha harga Ipad dan yang seangkatan dengannya. 
Kebetulan, time aku pergi tu, salesperson nyer punye lah ramah, dia siap explain kat aku tentang function-function yang ada dalam Ipad tu. Wahh!! Teruja tau~
Aku pun menunjukkan minat untuk mengetahui lebih tentang Ipad tu. Bila dah dengar explaination dari salesperson tu, aku lebih mengenali Ipad. Memang diakui bahawa setiap benda itu ada kelebihan dan kekurangan masing-masing. 

Kemudian, datang pula salesperson yang lain, lelaki pula. Dia terangkan pasal Galaxy Tab pula. Perbezaan Galaxy Tab dengan Ipad adalah Galaxy Tab boleh di install dengan Microsoft Office yang membolehkan pengguna menggunakan aplikasi Word, Excel, ataupun Powerpoint. Tetapi Ipad tak boleh. Ipad dia lebih kepada aplikasi seperti Facebook dan Tweeter. Selepas itu, aku rasa macam dah jatuh hati dengan Galaxy Tab. Aku minat dengan Galaxy Tab!!!Drag and drop me
Galaxy Tab ni, memang dia lebih kecil berbanding dengan Ipad, dan harganya pun lebih mahal daripada Ipad. Tetapi, kelebihannya pula adalah kebanyakan aplikasi untuk Galaxy Tab ini adalah percuma untuk di download. Selain itu, aku juga minat dengan Iphone4. Lagi-lagi, kalau warnanya pink~ Wahh!!~
Tapi, semalam aku tak sempat nak usha dia. Haha!! Mungkin lain kali...

Hah!! Cantik tak? Aku ada nampak seorang perempuan cina yang guna Iphone ni masa kat Sunway Pyramid. Memang cantik. Tidak dapat dinafikan lagi. Semalam juga, selepas ayah balik dari kerja, aku tanya dengan ayah tentang apa yang aku tengok di kedai tadi. Ayah bagi cadangan yang bagi aku agak bernas jugalah. Memandangkan selepas ni, kalau ada rezeki, aku akan sambung pelajaran aku ke IPTA. Dan adalah lebih baik jika aku menggantikan laptop aku dengan yang lebih baru sebab laptop aku jenis lama punye. Ayah aku cakap, kalau nak senang bawa ke mana-mana, pilih la yang 12inci ataupun 10inci. Drag and drop meWah!! Idea bagus~


Ada sesape boleh tolong aku yang berada dalam dilema ini??? Help me please!!! Ipad / Iphone4 / Galaxy Tab / Laptop ~ Drag and drop me

Tuesday, March 22, 2011

Superman Junior~

haha, korang mesti pernah dengar tentang superman kan?? tapi yang kali ni, aku bukan nak cerita pasal superman yang di luar negara tu...ni superman junior~

landing time....~ selepas penat bertarung dengan raksasa jadian..

 up..up..and a away!!~
kau nampak penumbuk ajaib aku ni?? nak cube kew~

Wednesday, March 9, 2011

Senarai nama pemenang!


Tahniah!!!
Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Simpang Lima, 
45300 Sungai Besar, Selangor.

 Kategori individu lelaki bawah 15 tahun (Johan)
1.       Nik Hady bin Nik Hamdy
Kategori bergu lelaki bawah 15 tahun (Johan)
1.       Nik Hady bin Nik Hamdy
2.       Muhammad Nabil Akmal bin Halim
Kategori kumpulan lelaki bawah 15 tahun ( Johan)
1.       Nik Hady bin Nik Hamdy
2.       Muhammad Nabil Akmal bin Halim
3.       Muhammad Fauzan
4.       Muhammad Asyraf
 Kategori jatuhan pin tertinggi lelaki bawah 15 tahun
1.       Nik Hady bin Nik Hamdy (199pin)
Kategori individu lelaki bawah 18 tahun (Naib Johan)
1.       Muhamad Haziq Akmal bin Halim
Kategori bergu lelaki bawah 18 tahun (ketiga)
1.       Muhamad Haziq Akmal bin Halim
2.       Muhammad Faisal bin Zulkifli
Kategori jatuhan pin tertinggi lelaki bawah 18 tahun
1.       Muhamad Haziq Akmal bin Halim (207pin)
Kategori individu perempuan bawah 15 tahun (Naib Johan)
1.       Elisshakirah
Kategori berpasukan perempuan bawah 15 tahun (ketiga)
1.       Elisshakirah
2.       Nur Afiqah bt Mohd Halim
3.       Fatin
4.       Nazhi
Kategori individu perempuan bawah 18 tahun (ketiga)
1.       Intan Syahirah
Kategori bergu perempuan bawah 18 tahun (Naib johan)
1.       Nik Hani binti Nik Hamdy
2.       Intan Syahirah
Kategori berpasukan perempuan bawah 18 tahun (Naib johan)
1.       Intan Syahirah
2.       Nik Hani binti Nik Hamdy
3.       Nur Wahidatul
4.       Nur Syahirah


Kejohanan boling MSSD Sabak Bernam 2011


Pada 8 Mac 2011, telah diadakan Kejohanan Boling MSSD Sabak Bernam 2011. Sebanyak 8 buah sekolah telah mengambil bahagian di dalam acara tersebut. Kejohanan tersebut telah diadakan di ARL Powerbowl, Mutiara Armada, TLDM, Lumut, Perak Darul Ridzuan. Kejohanan telah dibahagikan kepada beberapa kategori. Antaranya ialah acara berpasukan, berduet, individu dan jatuhan pin tertinggi. 

Syukur, Alhamdulillah. Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Simpang Lima telah berjaya merebut kembali piala pusingan yang telah disumbangan oleh Datin Hajjah Zakiah binti Kassim pada tahun 2008 yang sebelum ini dirampas oleh Sek Men Keb Munsyi Abdullah. 
Piala pusingan yang menjadi rebutan setiap sekolah untuk memilikinya. Namun ia berjaya ditakluki oleh Sek Men Keb Agama Simpang Lima.
Semangat kesukanan yang ditonjolkan oleh para peserta dari Sek Men Keb Agama Simpang Lima sangat ketara dan ini dibuktikan apabila mereka sanggup berhempas pulas untuk menyiapkan kain rentang yang bertujuan untuk menaikkan semangat mereka ketika bertanding. Ternyata usaha mereka tidak sia-sia, apabila kejayaan menjadi milik para peserta.
 Kain rentang yang berjaya dihasilkan oleh peserta lelaki beberapa hari sebelum kejohanan diadakan.
Sokongan dan sorakan yang tidak putus-putus.

Wajah-wajah ceria setelah diumumkan sebagai juara keseluruhan. Tahniah diucapkan!! Teruskan kejayaan anda dimasa akan datang~
Disebalik kejayaan yang para peserta kecapi ini, saya ingin berkongsi satu kisah yang menyedarkan diri saya tentang mensyukuri nikmat yang telah dikurniakan kepada kita. Salah seorang peserta boling bawah 15tahun, iaitu Nik Hady telah kehilangan sebelah tangannya akibat kemalangan jalanraya. Cuba kita bayangkan, bagaimana ingin bermain boling dengan hanya menggunakan sebelah tangan sahaja. Bagi saya sendiri, kedua belah tangan amat diperlukan untuk menyeimbangkan badan. Namun, kita harus reda dengan takdir yang telah ditetapkan. Semua itu tidak menjadi masalah kepada Nik Hady untuk bergelar juara bagi kategori individu lelaki bawahg 15tahun, jatuhan pin tertinggi dengan jatuhan 199pin dan johan bagi kategori bergu lelaki bawah 15tahun. Melihatkan keadaan dirinya, saya merasa sangat bersyukur terhadap apa yang Allah berikan kepada saya. Syabas yang tidak terhingga diucapkan kepada Nik Hady. Saya amat kagum dengan semangat yang ditunjukkan Nik Hady. Bagi kategori jatuhan pin tertinggi lelaki bawah 18tahun, dimenangi oleh Muhamad Haziq Akmal dengan jatuhan sebanyak 207pin. Tahniah!!

Di samping itu juga, saya tabik kepada para peserta kejohanan boling dari Sek Men Keb Agama Simpang Lima kerana semangat yang sama turut ditunjukkan dalam bidang kurikulum. Buktinya, semasa menunggu kategori pegawai dipertandingkan, mereka dapat duduk dalam satu kumpulan dan berbincang pelajaran bersama. Mengikut jadual di sekolah, mereka sepatutnya menduduki ujian selaras 1 di sekolah pada hari tersebut. Namun, kerana komitmen mereka dalam sukan perlu didahulukan, mereka terpaksa menangguhkan ujian tersebut ke hari Khamis. Walaupun kelihatan santai, namun mereka tidak membazirkan masa yang ada dengan melepak tanpa hala tujuan. Ini adalah salah satu sikap yang sepatutnya dimiliki oleh semua pelajar sekolah.
Sekalung penghargaan dan tahniah juga ditujukan kepada guru penasihat boling, iaitu Tn Hj Mohd Halim Sairi, Tn Hj Abd Alim Marjunid dan Pn Sarijah Bt Yaakob di atas bimbingan dan dorongan yang diberikan. Bak kata pepatah, ‘tanpa guru, siapalah kita’. Tidak dilupakan juga jutaan terima kasih kepada En Halim Masri dan isteri Pn Siti Azizah yang sanggup turun padang ke TLDM, Lumut untuk memberikan sokongan kepada para peserta. Sumbangan anda semua amat dihargai dan didahulukan dengan jutaan terima kasih.

Peserta yang berjaya mendapat tempat johan hingga ke empat akan terpilih untuk mewakili daerah sabak bernam ke peringkat negeri. Antara peserta yang terpilih dari Sek Men Keb Agama Simpang Lima adalah Nik Hady, Muhamad Haziq Akmal, Intan Syahirah dan Fatin. Tahniah! Teruskan usaha anda untuk lebih berjaya di peringkat seterusnya.

p/s:keputusan yang bagi kategori yang lain akan diberitahu kemudian..tq

Monday, March 7, 2011

Pesta Buku Karangkraf kembali lagi!!!

Pesta Buku Karangkraf 2011
Tarikh :
 22 April - 1 Mei 2011
Tempat :
Dewan Tun Dr Ismail, PWTC Kuala Lumpur
Masa :
10.00pagi - 9.00malam


Masuk adalah percuma!!

Antara yang menarik!!
Diskaun harga majalah, buku & novel yang pasti sukar dilepaskan
Pelbagai hadiah menarik menanti anda
Temu mesra editor majalah, novelis & penulis buku
Kad kredit & kad debit juga diterima

Jadi usahawan boleh tak?

sementara tengah x de buat apa2 kat rumah ni, aku baca buku resepi...
pastu, macam berminat nak buat sesuatu yang baru..
resepi untuk hari ini adalah~
Puding Buah-buahan...
bila difikir-fikir balik, kalo aku buat bisnes bleh tak?
ade ke org nak beli...
sedap tu mestilah sedap...(perasan skit) (^_^)~
tp, utk resepi ni, ak x leh bg tau dia punye bahan2 nyer~
nanti x surprise...
bleh dikatakan secret recipe lah..~
sape nak? order dgn saye..kah, kah, kah~

Percubaan kali pertama..

wah, seronoknya dapat mencuba resipi baru....nak tau apa? hm...hari ni aku wat kek coklat...
nama sbenarnye adalah kek coklat lembap~
tp x cukup bahan nak wat bahagian yg lembap tu...
inilah bahan-bahan nya....
telur, serbuk penaik, soda bikarbonat, susu cair, gula caster, tepung, serbuk koko, mentega..
mula2, macam tak yakin nak buat kek coklat ni, ye lah...kali pertama (^_^)
tapi, cube je lah...
then..inilah hasilnya..~ taraa!!!
hmm...sedap tau, sedap hingga menjilat jari~
bahagian atas nyer keras skit, tp bhgn tgh nyer, pergh!!! sedap tu~
yummmy!!