Wednesday, May 16, 2012

2 hari bergelar guru..

isnin dan selasa telah berlalu
pengalaman yang baru ana perolehi
sebagai seorang guru!
cewah...

satu kelas 13 orang,
5 lelaki, 8 perempuan,
semua bijak2 belaka...
mana tak nya,
edarkan kertas latihan untuk para pelajar,
mula dari pelajar lelaki A,
sampai ke pelajar yang terakhir,
dan baru nak bagi sedikit penerangan, 
pelajar A dah jerit,

"ustazah, dah siap! senang sangat ni..."

terkesima ana~ aduhai......


dengan karenah pelajar yang pelbagai
membuatkan ana tersenyum dan berfikir
dulu, masa kecik2 ana macam ni jugak ke?

salah seorang pelajar ana selama 2 hari ana bertugas sebagai guru
adalah pelajar albino
selama ini, ana belum pernah berhadapan dengan orang seperti ini
dan bila sudah melaluinya
baru ana dapat memahami serba sedikit mengenainya
walaupun sedemikian, semangat pelajar tersebut sangat kental 
dia juga menunjukkan minat yang mendalam terhadap pelajaran
semoga segalanya dipermudahkan...insyaallah...


memang tidak dinafikan
tugas seorang guru ini sangat mencabar
perlukan kesabaran yang sangat tinggi
jadi, hargailah guru kita



sebelum balik, semua pelajar nasyid asmaul husna,
memang dia orang ni semua pelajar yang cerdik belaka,
insyaallah, kelak jadi orang berguna...

SELAMAT HARI GURU!!!

SeLaMaT hARi GuRu

buat semua yang bergelar
guru, cikgu, pengajar, pendidik
dan yang seumpama dengannya..


khusus kepada guru-guru yang pernah mengajar saya
di
Taman Asuhan Kanak-Kanak Islam (TAKIS)
SK Seri Makmur (SKSM)
SRA Ehyaul Fallah
Pusat Tuisyen IT Base
Pusat Tuisyen Puspanita
SMKA Simpang Lima
Akademi Memandu Asia
Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)

dengan ucapan : 




"Guru Inovatif Melonjakkan Transformasi Pendidikan Negara"



Wednesday, May 9, 2012

Let's dinner

malam semalam, dinner dengan family kat luar
tetiba rase macam nak makan makanan western la pulak
so, kita orang order black pepper chicken chop
sooo yummy
delicious~


semalam nya pula, ana wak cornflakes
saje2 nak buat
tak semestinya time raya jew



nak buat? mudah saja...

bahan-bahan :
125g mentega
1/2 cawan madu
2 sudu makan gula halus
8 cawan conflakes
200g kacang bakar
badam hiris atau kacang tanah
ceri merah atau hijau (untuk hiasan)

cara-caranya :
masukkan madu dan mentega yang telah dicairkan ke dalam bekas berisi cornflakes
masukkan gula halus
kemudian, masukkan badam hiris dan gaul sebati
masukkan ke dalam mangkuk kertas dan hias dengan ceri merah di atasnya.
bakar pada suhu 170 darjah F selama 10 minit
dan siap!!

selamat mencuba~

Monday, May 7, 2012

Pesta Buku Lagi

Pesta buku kembali lagi
Bermula dari 27 April sehingga 6 Mei
Bertempat di Putra World Trade Centre (PWTC)
Seperti tahun-tahun sebelumnya, memang meriah dan ramai orang mengunjungi pesta buku ni


Tetapi, agak sedih apabila ayah ana bersembang dengan seseorang ni pasal pesta buku tersebut, orang tersebut macam terpinga-pinga

“Huh? Pesta Buku? PWTC tu kat mana?”

Aik? Biar betul? Takkan dalam zaman serba canggih ni, masih ada orang yang tak tahu pasal isu semasa?
Apa komen hah?

jadi, bila dah sampai pesta buku ni,
jadi rambang mata.huhu...
kalau ikutkan hati, semua nak diborong..hehe...
jadi, inilah hasilnya pergi pesta buku kali ni,



ini bukan ana sorang yang punya tau...
ni semua orang punya...
saja campur2...nampak macam banyak..hehe..

sempat lagi lalu di
Kedai Pink Ain Maisara
 blink..blink booth dia...
menarik sangat..

 

Sunday, May 6, 2012

Kasih sayang

video

terharunya melihat kucing ni
kedua-dua kucing ni adalah kucing jantan tau
so sweet..
kucing ni haiwan peliharaan ana
family ana memang suka dan sayangkan kucing..(^_^)
haiwan pun tau nak menunjukkan kasih sayang kenapa masih ada segelintir manusia tidak boleh menunjukkan kasih sayang sesama manusia?

Wednesday, May 2, 2012

Resepi 3

Ana semakin teruja nak mencuba pelbagai resepi terbaru
disebabkan ana dah berjaya mencuba resepi sebelum ni..(huhu..)
Lagipun, bahan-bahan dan sedia ada, jadi guna jelah..

Resepi kali ini adalah :
“Puding Lapis Nescafe”


Bahan-bahannya adalah :
150g Serbuk agar-agar
1 liter air
1 cawan gula halus
1 sudu makan Nescafe dibancuh dengan 1 sudu makan air panas
1 cawan susu cair


 Cara-caranya :
Campurkan gula dan serbuk agar-agar
Masakkan sehingga mendidih dan tutup api.
Kemudian bahagikan kepada dua bahagian.
Masukkan campuran Nescafe di dalam satu bekas dan campurkan susu cair ke dalam bekas yang lain.
Lapiskan campuran Nescafe berselang-seli dengan campuran susu ke dalam acuan.
Sejuk dan sedia dihidangkan. 

Tara...inilah hasilnya...




menarik~ nampak layer2...hehe~


Selamat Mencuba~

Selamat Hari Ibu

Selamat Hari Ibu kepada semua yang bergelar ibu,
tanpa ibu, siapalah kita...
Jadi, sementara masih ada waktu, sayangilah ibu kita...

ana nak share lagu maher zain ini dengan semua pembaca
disamping melodinya yang best, lirik nya pon ok!

"SELAMAT HARI IBU"
saya sayang ibu saya...

Number One For Me
By: Maher Zain


I was a foolish little child
Crazy things I used to do
And all the pain I put you through
Mama now I’m here for you
For all the times I made you cry
The days I told you lies
Now it’s time for you to rise
For all the things you sacrificed
Chorus:
Oh, if I could turn back time rewind
If I could make it undone
I swear that I would
I would make it up to you

Mum I’m all grown up now
It’s a brand new day
I’d like to put a smile on your face every day

Mum I’m all grown up now
And it’s not too late
I’d like to put a smile on your face every day

And now I finally understand
Your famous line
About the day I’d face in time
‘Cause now I’ve got a child of mine

And even though I was so bad
I’ve learned so much from you
Now I’m trying to do it too
Love my kid the way you do

CHORUS
You know you are the number one for me (x3)
Oh, oh, number one for me

There’s no one in this world that can take your place
Oh, I’m sorry for ever taking you for granted, ooh
I will use every chance I get
To make you smile, whenever I’m around you
Now I will try to love you like you love me
Only God knows how much you mean to me

CHORUS
You know you are the number one for me (x3)
Oh, oh, number one for me