Saturday, October 1, 2016

Lai Chi Kang Special

Ni nak share resepi Lai Chi Kang yang mudah sebab ikut citarasa sendiri.
.
.
.
Mula mula sediakan bahan-bahan. Aku beli bahan-bahan ini di tesco, senang sebab semua ada di bawah satu bumbung.
.
.
.
Bahan-bahan Lai Chi Kang adalah seperti;
[Bahan Kering] Cendawan Putih, Isi Longan Kering, Kurma Merah,
[Bahan Dalam Tin] Laici, Nata De Coco, Nenas Kiub,
[Bahan Basah] Cincau, Biji Sagu, Biji Selasih.
.
.
.
Kalau ada nak tambah bahan-bahan lain pon boleh, ikut citarasa sendiri.
.
.
.
Selepas bahan-bahan dah beli, sediakan seperti berikut.
.
.
.
Rendamkan cendawan putih, isi longan kering dan kurma merah selama lebih kurang satu jam.
.
.
.
Sementara menunggu bahan rendaman kembang, boleh sediakan bahan-bahan yang lain.
.
.
.
Buka satu tin Nata De Coco dan buangkan airnya. Buka satu tin laici dan buangkan juga airnya. Buka satu tin kiub nanas dan buangkan juga airnya. Kalau nak guna air tin itu boleh juga, tetapi aku tak suka sebab kadang kala airnya itu rasa pahit. Jadi, aku asingkan dan ambil isinya sahaja.
.
.
.
Kemudian, potongkan cincau secara panjang. Buka satu bekas biji sagu, dan tapiskan untuk buang airnya. Kemudian buka satu bekas biji selasih.
.
.
.
Campurkan kesemua bahan tin dan bahan basah kedalam satu mangkuk besar.
.
.
.
Selepas satu jam, rebus bahan rendaman tadi dengan kuantiti air yang secukupnya. Tambahkan gula perang, secukup rasa. Selepas air sudah menggelegak, tutupkan api dan tuangkan bahan rebusan kedalam mangkuk besar tadi.
.
.
.
Hidangkan sejuk, sedapnya.. sudah siap Lai Chi Kang. Mudahkan?

No comments:

Post a Comment