Wednesday, November 15, 2017

Selangor Fruits Valley - kisah kami

apa yang nak di kongsikan dan di ceritakan kali ini adalah kisah yang terjadi kepada kami sekeluarga
bukan dengan niat mahu menjatuhkan atau memburukkan pihak lain
sekadar perkongsian untuk semua

al kisahnya, kami sekeluarga telah pergi ke 
Selangor Fruits Valley
selepas terbaca posting viral tentang tempat ini di faceboook
dan kebanyakan komen netizen di posting tersebut semuanya teruja nak ke sana juga

alhamdulillah diberi peluang ke 
Selangor Fruits Valley pada 12 November 2017, Ahad
kami pergi dua buah keluarga, seramai 7 orang
yang terdiri daripada 5 dewasa dan 2 pelajar

harga tiket masuk adalah RM 8 untuk dewasa dan RM 4 untuk pelajar ( dengan syarat, bawa kad pelajar sebagai bukti )

nak masuk ke dalam kawasan lawatan, ada disediakan train
perlu menunggu giliran sebab train tak banyak

kami sekeluarga sampai di kaunter tiket lebih kurang jam 11 pagi macam itu,
dengan matahari yang semakin terik, memang penat sikit menunggu

seperti yang di viralkan,
di dalam Selangor Fruits Valley itu memang ada banyak jenis tanaman buah-buahan dan herba-herba,
ada juga taman arnab, taman rusa
memang sangat sesuai kalau nak bawa anak-anak dan keluarga datang ke sini
boleh belajar banyak mengenai tanaman buah-buahan

tetapi sayangnya tanaman buah-buahan itu belum meriah dengan hasilnya
kebanyakkan, pokok-pokok yang baru di tanam
Selangor Fruits Valley ini pun baru sahaja di buka semula untuk kunjungan orang awam
jadi banyak fasiliti dan kemudahan yang baru dan ada juga yang masih belum berfungsi sepenuhnya

dan lebih menyedihkan lagi, 
kami sekeluarga terpaksa berempuh dan saling menolak antara satu sama lain ketika mahu menaiki truck dari stesyen transit untuk masuk ke ladang

ini disebabkan oleh masalah teknikal yang dihadapi pihak pengurusan

kami sudah membuat aduan kepada pihak pengurusan 
dan pihak pengurusan juga sudah memohon maaf atas kekurangan yang berlaku
ini kerana mereka sangat tidak menjangka 'crowd' yang datang pada sabtu dan ahad minggu itu

senang cerita, mereka tidak menang tangan melayan pengunjung, lebih-lebih lagi train tambahan yang dipohon untuk menambah baik fasiliti di situ juga belum tiba lagi

secara keseluruhan, tempat ini sangat best dan sesuai untuk tenangkan diri dan bersantai bersama keluarga
HANYA JIKA pihak pengurusan memperbaiki kelemahan mereka secepatnya dalam masa terdekat ini

sekian sahaja perkongsian untuk kali ini
terima kasih

( sekali lagi di iingatkan, posting ini sekadar perkongsian kami semasa lawatan pada 12 November 2017 ) 

Tuesday, November 14, 2017

Selangor Fruits Valley - a place you should visit


ini just sekadar selingan sehari di Selangor Fruits Valley
pada 12 November 2017 yang lepas

ada kisah duka sebenarnya yang terjadi semasa kami sekeluarga berkunjung ke sini
nantikan post yang seterusnya

stay tune!

Hutang

Image result for quotes on hutang
(gambar sumber google images )

realiti masyarakat zaman sekarang ini kan
orang yang memberi hutang itu yang serba salah untuk menuntut hutang
sedangkan yang berhutang itu boleh bergembira tanpa ada rasa bersalah kerana hutang yang ditanggung

orang kata,
"ukur baju di badan sendiri"

jadi, sebelum berhutang itu, fikir-fikirkan kemampuan sendiri untuk membayar semula

walaupun satu sen
walaupun seringgit
walaupun sepuluh ringgit
apatah lagi ribu ribu dan jutaan ringgit

begitu juga dalam bisnes perkhidmatan/service
apabila kita sebagai pengguna,
dah dapat hasil yang diinginkan
teruskan bayar hasil usaha tersebut
jangan dibiarkan ianya berlalu begitu sahaja
orang berpengalaman cakap,
"jangan sampai peluh ( keringat / penat lelah ) mereka kering"

mungkin sebagai pengguna,
kita boleh beralasan 'belum ada duit' untuk bayar perkhidmatan tersebut

tetapi, 
cuba fikirkan pula dari sudut pandangan orang yang menyediakan perkhidmatan dan service tersebut
mungkin dia ada anak2 kecil di rumah yang perlu diberi makan
mungkin dia ada ibu bapa yang perlu dirawat dengan segera
mungkin dia terpaksa mengikat perut beberapa hari kerana menunggu 'hasil' tersebut

letakkan keutamaan di mana yang sepatutnya

jangan kerana tindakan kita,
menyebabkan kisah duka kepada orang lain

jika kita tidak mampu menjadi seseorang yang menghapuskan kedukaan orang lain, janganlah pula kita menjadi seseorang yang menambahkan lagi kedukaan itu


Tuesday, November 7, 2017

Telefon Hilang

OST Drama #RedVelvet

#SesungguhnyaAku oleh #AlifSatar

apa ku rasa
tak pernah ku duga
hadir dirimu
merubah semua

dan tanpa ku sedari
kau mengajar diriku
membawa hidup erti baru

sesungguhnya aku
telah jatuh pada dirimu
sesungguhnya aku
cintai hanya dirimu

kerna
sesungguhnya
ku sedari
kau lengkapi diriku

sesungguhnya aku
mencintai dirimu
sesungguhnya

siapakah aku
didalam hatimu
harus ku tahu
kerna aku rindu

dan tanpa ku sedari
kau mengajar diriku
membawa hidup erti baru

sesungguhnya aku
telah jatuh pada dirimu
sesungguhnya aku
cintai hanya dirimu

kerna
sesungguhnya
ku sedari
kau lengkapi diriku

sesungguhnya aku
mencintai dirimu
sesungguhnya

kaulah yang terbaik
yang pernah diriku miliki
kan kuberikan sepenuh jiwa
hanya untuk dirimu

sesungguhnya aku
telah jatuh pada dirimu
sesungguhnya aku
mencintai hanya dirimu

kerna
sesungguhnya
ku sedari
kau lengkapi diriku

sesungguhnya aku
mencintai dirimu
sesungguhnya

( kebetulan typing post ini semasa menonton #DramaRedVelvet , so selitkanlah lirik OST drama tersebut )

alkisah tengahari tadi,
member meja sebelah di pejabat, tiba-tiba tanya dengan nada terkejut
"eh, mana telefon? siapa yang ambil?"

"mungkin salah letak kot"

"isyh, tak kan hilang"
ujar member itu lagi sambil tercari-cari telefon yang hilang itu

"nak try call ke? ke silent?"
cuba untuk membantu member
member itu pakai iphone
maybe sebab itu yang terlebih risau

"try call amende, telefon office kot yang hilang"
jawab member selamba

maka ber huhu lahhhh....
rupanya ada technican telefon pinjam telefon office dia..
untuk testing line telefon..

hahaha
moral of the story,
cakap itu biar jelas dan terang

bye,
syairah akmal

Sunday, November 5, 2017

Serba Tak Kena

manusia ini ada macam-macam perangai,
di tambah lagi dengan emosi yang serba tak menentu.

tak kisahlah lelaki ataupun perempuan,
kedua-duanya sama sahaja

kadang-kadang boleh ceria, tiba-tiba sahaja boleh berubah jadi sedih
kadang-kadang sedang marah, tiba-tiba boleh berubah jadi tenang

apabila banyak tanya / banyak soal sebab prihatin
dilabelkan sebagai membebel / menyibuk hal orang

nak pergi mana?
dengan siapa?
balik bila?

apabila tak tanya sebab takut dilabelkan menyibuk
dikatakan pula tak prihatin atau tak nak ambil tahu

ke kanan salah, ke kiri salah
ke depan salah, ke belakang salah

semuanya serba tak kena !

konklusinya,
S.A.B.A.R


sabar sahaja lah... 



Thursday, November 2, 2017

2 November 2017

ada apa dengan 2 November ?

bithday?
bukan

wedding anniversary?
bukan

e-day?
bukan

jadi apa?

mungkin bagi orang lain, tarikh ini adalah tarikh biasa
tapi bagi aku, tarikh ini adalah satu tarikh perubahan besar dalam hidup aku
yup!
perubahan besar.

meh sini akak senior nak cerita.

2 November 2016
adalah tarikh hari pertama aku di terima bekerja di sebuah syarikat swasta di shah alam
jadi, maknanya hari ini, iaitu 
2 November 2017 sudah setahun aku berada di syarikat itu

jujur cakap, setahun yang berlalu itu bukannya mudah
ada tangisnya, ada gelak tawanya
ada sukanya, ada dukanya
itulah realiti kehidupan
bukan selalu akan berada di atas, kadang kala pasti akan berada di bawah

ini bukan cerita bohong,
ini bukan cerita drama televisyen
harap bersabar sebab posting kali ini terlebih dan terlajak panjang sebab dah lama tak posting,
lepas gian gitu..

disebabkan sekarang ini musim para mahasiswa/i berkonvo
akak senior nak share sedikit pengalaman
( jangan marah la gelarkan akak senior, sebab posting ini ditujukan kepada adik2 junior yang bakal bekerjaya tidak lama lagi )

so, apabila sudah tamat belajar, tak kisah lah peringkat apa sekali pun,
mesti kita nak cari kerjaya yang kononnya 'setaraf' dengan 'kelayakkan' pendidikan diri kita
nasihat akak, JANGAN MEMILIH kerjaya
terutamanya dalam keadaan ekonomi Malaysia sekarang yang macam hampeh

jujur cakap, mencari kerja bukan senang,
apatah lagi nak mencipta kerja

bagi akak, mencari kerja itu apabila kita bekerja dengan orang,
mencipta kerja itu pula kita jadikan sesuatu yang kita minat itu sebagai kerja kita
faham tak?
maksudnya kalau minat menjahit, minat memasak, minat buat kuih, boleh juga jadikan itu sebagai kerja korang
abaikan segala MULUT PUAKA yang ada di luar sana
selagi kita tak menyusahkan orang lain, tak melanggar peraturan, teruskan kerja murni itu
biarlah MULUT PUAKA itu mahu berkata apa-apa
teruskan berusaha, berjaya akhirnya
giittttuuuw

berbalik kepada topik asal
carilah, mintalah dan mohonlah apa-apa kerja
jangan memilih
sebab bukan senang-senang duit nak bertambah dalam akaun kita
sebab walaupun duit bukan segala-galanya,
tetapi segalanya memerlukan duit,
tak percaya?
sila cuba...

setahun telah berlalu,
setahun yang banyak mengajar erti kehidupan,
setahun yang penuh warna warni,
setahun yang begitu menguji diri


Sea Walking Sabah


ni pula video sea walking di sabah.
untuk aktiviti sea walking ini, kami naik bot dari jeti pulau sapi

nak cerita panjang2 ni, belum ada mood nak menulis,
so enjoy watching la... hahahaha

Kundasang - Kota Kinabalu Sabah 2017


ni video full version untuk trip Kundasang dan Kota Kinabalu.

enjoy watching ya..

Saturday, October 14, 2017

Editing proses untuk Rarecation ke Sabah 2017

hai you olls!

ni di kongsikana antara video2 tutorial untuk editing video di 
Adobe Premiere Pro

thanks to the video owner...

tak sabar nak tunggu video ini siap.

jangan lupa share dan komen ye.. thanks.



xoxo

Wednesday, October 11, 2017

Kuala Lumpur - Kota Kinabalu 2017

hey you!

"Take an irritant and transform it into something beautiful, just like an oyster takes an irritating grain of sand and makes it into a pearl."

ok, post kali ini nak kongsi pengalaman trip ke Kundasang dan Kota Kinabalu, Sabah
yang berlangsung pada 6 - 8 Oktober 2017

trip kali ini menggunakan perkhidmatan agen pelancongan Sabah, iaitu;
Adora Travel Tour Sdn Bhd

pakej dari Adora Travel termasuklah
pemandu dan pengangkutan di sabah, penginapan, tiket masuk ke tempat lawatan
boleh juga request kalau nak pakej include tiket sekali, tapi kami exclude tiket penerbangan. 


perjalanan selama lebih kurang 2jam 15 min ini menyebabkan kami terpaksa add on makanan dalam penerbangan semasa dalam perjalanan dari kuala lumpur ke kota kinabalu.

dah la kami sekeluarga terlewat sampai di airport pagi itu, memang tak sempat nak suap apa2 makanan. so, beli makanan sikit, kongsi 5 orang untuk alas perut sebelum perut masuk angin.

 jumlah keseluruhan tiket penerbangan pergi dan balik kuala lumpur dan kota kinabalu untuk 5 orang. ini dapat beli tiket semasa ada promo, dan kebetulan tarikh yang kita orang decide nak pergi ini bukan cuti sekolah, bukan cuti peristiwa. so, dapat la murah sikit.

harga tiket itu pon dah include insurans dan segala macam mak nenek berkaitan air asia. yang murah itu tambang jew, tapi kalau dah add on bagasi, insurans dan lain2 harganya lebih kurang juga dengan penerbangan lain.


susun atur urusan check in beg dan tiket ini memang kena hadam dan faham betul2, sebab kita orang nyaris2 tak boleh bawak luggage kita orang sebab dah terlewat sampai untuk check in luggage. alhamdulillah urusan dipermudahkan.

langkah kaki itu jangan di cakap, memang rasa macam tak jejak tanah sebab nak kejar masa itu.

"Pearls don't lie on the seashore. If you want one, you must dive for it."

ok, nanti kita share pula aktiviti hari pertama kami di sana, tunggu tau!

eh, jangan lupa share juga post ini, untuk perkongsian dengan semua..

bye


Tuesday, February 14, 2017

Sekinchan : Memories are special moments that tell our story.

"Sometimes you will never know the value of a moment until it become a memory"

memandangkan cuti umum Hari Thaipusam cuma satu hari, so kami plan short trip ke Sekinchan, Selangor. sebenarrnya dah lama jadi penduduk negeri Selangor (24 tahun), tetapi masih banyak tempat2 yang belum habis dilawati lagi. tambahan pula disebabkan mata wang ringgit sekarang ini tidak begitu cantik, jadi plan nak ke oversea tu, ditangguhkan dahulu. yang penting, hati happy!

perjalanan bermula pada jam 8.30 pagi dari Bukit Beruntung melalui Bukit Tagar ke Tanjung Karang.
kami berkumpul di Petronas Tanjung Karang lebih kurang jam 9.30 pagi. 

aktiviti pertama adalah ronda2 di sekeliling sawah pagi. untuk aktiviti ini, korang boleh sewa basikal di pekan Sekinchan. aneka jenis basikal disediakan untuk disewa. kalau yang seperti di gambar ini, yang berwarna merah itu boleh memuatkan 4 orang dewasa ( 4 orang pengayuh ) serta 1 orang kanak-kanak ( penumpang ). harga untuk basikal merah itu adalah RM50 untuk satu jam, dan percuma 1/2 jam. untuk basikal hijau itu, harganya RM30. 

kebetulan kami pergi sewaktu musim menuai, jadi kami tidak berpeluang untuk melihat kehijauan sawah padi. dan lebih sedihnya lagi, waktu kami mengayuh basikal ini ketika matahari sedang terik ( dalam 10.30 pagi -11.30 pagi ). sebaiknya sebelum pergi ke sini, pastikan korang datang ketika musim padi menghijau. kalau tidak, rugilah datang jauh2, tapi tak dapat pemandangan yang best! penting untuk korang bawak air yang mencukupi sebab konfirm korang akan rasa dahaga! korang nak kayuh basikal ini sejauh mana tak kisah, asalkan korang pulangkan basikal ini semula pada waktu yang ditetapkan. 


dalam perjalanan mengayuh basikal ini, korang boleh berhenti di mana2 yang korang rasa nak berhenti. inilah tempat perhentian pertama kami, AH MA HOUSE.
ah ma ini bermaksud datuk/nenek kalau tidak silap. 


di sini, terdapat banyak barang2 lama / barang2 antik yang dipamerkan seperti telefon dan kamera lama


radio lama



televisyen lama




siapa yang pernah main belon ini masa kecil2 dulu ? gula2 zaman kanak2 dulu pun ada dijual di sini


selepas singgah sebentar di sini, kami meneruskan kayuhan ke destinasi seterusnya iaitu  Paddy Gallery / kilang beras. tetapi, kami tak masuk pada masa itu kerana kesuntukan masa untuk memulangkan basikal. jadi, kami berpatah balik ke pekan sekinchan, dan datang semula ke kilang beras dengan menaiki kereta. 


bayaran masuk ke kilang beras ini adalah RM5 untuk seorang dewasa, dan dengan setiap pembelian tiket, korang boleh tebus satu pek beras percuma.

dalam kilang beras ini, ada disediakan tayangan tentang cara memproses padi daripada benih dan seterusnya menjadi nasi yang dimakan. terdapat seorang jurupandu yang akan menerangkan serba sedikit situasi di dalam kilang tersebut. 



selepas sudah habis bergambar dan pusing2 dalam kawasan galeri beras, bolehlah singgah di kedai cenderahati. macam2 produk dijual disitu yang kebanyakkannya berasaskan beras. 

selepas dari galeri beras, singgah pula di PadiBox. PadiBox ini sebenarnya homestay yang berbentuk kabin, dan sekitarnya adalah sawah padi. kalau datang semasa musim padi menghijau, memang awesome!

gambar bas di bawah ini sebenarnya adalah kafe. ala2 kafe hipstur. malangnya, kami tak dapat masuk ke dalam kafe itu kerana mereka sedang bercuti. sedih! dapat bergambar sahaja lah..




ruang santai yang terdapat di PadiBox. ruangan ini khas untuk tetamu yang menginap di PadiBox ini sahaja. 



selepas PadiBox, kami singgah ke 3D Art Gallery. bayaran tiket untuk dewasa adalah RM 12. 


contoh2 hasil gambar di 3D Art Gallery. be kreatif! hahaha...


ekspresi muka dan gaya itu penting. kalau tidak, rugilah korang bayar RM 12 nak masuk galeri ini. huhu..


ini gambar di atas bangunan 3D Art Gallery. yeay!


selepas dah penat ronda2, perut pon lapar. jadi, singgah makan di Raja Cendol Gula Melaka. masakan berlauk di sini biasa2 sahaja. menu istimewa, tentulah cendol nya. aneka jenis cendol disediakan. tetapi, gambar cendol tak ada, sebab lupa nak ambil gambar. dah laparrr...hahaha


sekian sahaja coretan sekitar one day trip di Sekinchan. ke mana kah kita selepas ini? nantikan.. 

Sunday, February 5, 2017

Believe in yourself a little more.

"Be strong when you are weak, brave when you are scared and humble when you are victorious." 

ok, ini rasanya post terakhir berkenaan JJMA di Terengganu.
post terakhir ini berkisar hari terakhir kami berada di Terengganu.
misi kami adalah untuk ronda2 disekitar Kuala Teregganu.

pagi, selepas sarapan di Kedai Makan Bibi Ana, kami ke Pasar Payang.
Pasar Payang ini adalah antara tempat yang popular bila ke Kuala Terengganu.
kalau nak cari baju batik, keropok, cenderahati dari Terengganu, bolehlah cari di sini.
aneka pilihan ada di sini.


telur penyu antara makanan yang banyak di jual di Pasar Payang



situasi di Pasar Payang. aku tak boleh tahan lama2 dalam ini. panas. rasa tak ada oksigen nak bernafas. setakat beli keropok 2kg, masih boleh tahan lagi. fuhhhh....



jom sokong produk tempatan Malaysia.


keropok mentah, boleh dibeli sama ada yang sudah siap packing ataupun belum packing


selepas dari Pasar Payang, perancangan awal kami mahu singgah di street art ChinaTown. tetapi kami kesuntukkan masa. jadi, kami terus ke destinasi seterusnya Taman Tamadun Islam.
sejujurnya, laluan kereta di sekitar Pasar Payang ini sangat2 lah sesak.
dan lebih menyedihkan lagi, kami menerima sepucuk surat cinta daripada penguasa tempatan kerana tidak memasukkan duit syiling di kawasan parking kereta.
sedangkan, mesin duit syiling itu yang rosak.
dalam keterpaksaan, bayarlah juga.


bagi aku sendiri, aku kurang tertarik untuk membeli belah pakaian2 ataupun cenderahati di Pasar Payang. apa yang lebih menarik perhatian aku adalah kepelbagaian aktiviti masyarakat di sekitarnya. secara tidak langsung, aku sedar diri dan bersyukur dengan apa yang aku miliki sekarang ini. orang cakap, ketika bermusafir inilah kita dapat melihat dunia luar, dan belajar daripadanya supaya permusafiran itu tidak menjadi sia-sia.


aktiviti menampal batu2 permata di baju batik


seorang pemuda berkerusi roda, bermain seruling di kaki lima demi mencari rezeki


seorang pakcik berjalan-jalan sendirian di sekitar Pasar Payang, tanpa memakai alas kaki.

jujur, foto ini yang paling mendalam maksudnya, sedih dan sayu dalam hati. lebih2 lagi sekarang ini isu anak2 ramai yang tidak mampu menjaga ibubapanya sedang tular di media sosial. moga2 kita dijauhkan dari bersikap begini terhadap ibubapa kita.

destinasi seterusnya adalah Taman Tamadun Islam.
sebenarnya, kita orang dah pernah pergi TTI ni sebelum ini. kiranya ini kali kedua kalau tidak silap.
kali pertama pergi hari itu, kami datang semasa TTI ini sudah hampir nak tutup operasi.
so nya, tak habis pusing semua tempat sebab kita orang cepat2 nak habiskan lawatan.
datang kali kedua ini, dengan harapan dapatlah something new untuk trip kali ini.
tetapi, hampeh!


pintu masuk Taman Monumen TTI.
nak masuk, kena beli tiket dan dapatkan 'pasport' sebab kita akan menjelajah seluruh dunia untuk melihat replika binaan masjid.


hargaa tiket dan waktu operasi. semasa nak beli tiket ini, tak perlu beratur panjang pun sebab tak ramai orang walaupun kami datang semasa cuti umum. fikir2 kan sebabnya..hurm..


ini pula kioks jualan untuk tiket tram.
tiket tram dijual berasingan dengan tiker masuk.
sesiapa yang rasa sanggup nak berjalan kaki di panas terik untuk keliling kawasan taman monumen ini dipersilakan. hehu..
kami sepakat untuk menaiki tram dengan bayaran RM 5.50 seorang.
ada juga pilihan lain selain tram seperti basikal dan bauggy. tetapi harga untuk setiap satu itu berbeza.


Taj Mahal, Agra, India


Masjid Badshaahi, Lahore, Pakistan


kubah As-Sakhrah, Baitul Muqaddis, Palestin
di bangunan ini, disediakan tayangan multimedia berkenaan sejarah berkaitan bangunan tersebut. dan cuma di sini sahaja tayangan multimedia itu masih beroperasi. ada dua tayangan yang kami tak dapat tonton sebab bangunan dalam pembaikan. sedih!



Masjid Sammara, Iraq


Masjid Al-Haram, Mekah, Arab Saudi



Masjid Alabaster / Masjid Mohamed Ali, Mesir (kalau tak silap sebab tak ingat)


kedai cenderamata, taman monumen

setiap pembelian tiket masuk ke taman monumen, akan diberikan baucer makan dan baucer barangan. jadi, baucer barangan itu bolehlah digunakan di kedai cenderamata ini. boleh gabungkan baucer. rugilah kalau tidak digunakan.

selepas selesai di taman monumen, kami singgah di Masjid Kristal untuk solat jamak taqdim. sebelum2 ini, apabila pergi terengganu, pernah singgah di masjid ini, tetapi tidak pernah masuk ke ruang solat sebab kami dah solat terlebih dahulu di hentian lain.
kekecewaan kami tidak berakhir di taman monumen apabila masjid kristal ini juga indah khabar dari rupa.



keadaan dalam masjid kristal ini sudah uzur. silingnya pecah sana sini. siap ada besen lagi di ruang solat untuk tadah air yang menitik. sedih apabila melihat keadaan masjid begitu.


mungkin perkara sebegini perlu diberikan perhatian lebih oleh pihak pengurusan, lebih2 lagi apabila slogan "Tahun Melawat Terengganu" di laungkan.

selepas selesai solat, kita orang cari tempat untuk makan tengahari. sebenarnya kami dah terlewat untuk makan tengahari. hampir pukul 3 petang kalau tidak silap. dicari apabila tiba di terengganu tentulah ICT dan SCT.

jangan salah faham. ICT ini bukanllah tempat seperti i-City Shah Alam itu. tetapi merujuk kepada IKAN CELUP TEPUNG dan SOTONG CELUP TEPUNG.



gambar sotong celup tepung tak ada sebab dah licin. tinggal pinggan sahaja. hehehehe..
sedap weyh makan panas2. nak cari ikan/sotong celup tepung ini tak susah di restoran tepi pantai. sama ada sedap ataupun tidak, itu nasib masing2.


apabila perut dah kenyang, hati pun senang. jadi, sebelum perjalanan pulang ke rumah, kami singgah dulu di kilang keropok lekor yang dikatakan popular.



mungkin ada benarnya apabila kilang keropok lekor ini dikatakan popular, sebab nak beli keropok lekor rebus pun kena ambil nombor giliran. iya! ini serius. nombor giliran yang macam di klinik ataupun pejabat pos itu.


kita orang kena menunggu 20 nombor di depan. sabarrrrr.....
sambil menunggu, boleh beli keropok lekor untuk makan di situ.
antara yang menjadi daya tarikan kedai ini adalah Keropok Lekor Cheezy kalau tak silap.
keropok lekor itu dibuat seperti bentuk meatball, dan dalamnya ada cheese.
mungkin peminat2 cheese boleh cuba.

dah siap bungkus, kita orang pun memulakan perjalanan pulang ke rumah masing2. apabila perjalanan jauh ini, fizikal dan mental harus kuat. aku sendiri dalam kereta dah hanyut dah petang ke malam. penat. mujurlah ada tiga pemandu lelaki yang gagah perkasa.

sekian sahaja coretan kisah percutian kali ini.
teruskan membaca post2 akan datang.

salam sayang,
syairah akmal