Sunday, February 5, 2017

Believe in yourself a little more.

"Be strong when you are weak, brave when you are scared and humble when you are victorious." 

ok, ini rasanya post terakhir berkenaan JJMA di Terengganu.
post terakhir ini berkisar hari terakhir kami berada di Terengganu.
misi kami adalah untuk ronda2 disekitar Kuala Teregganu.

pagi, selepas sarapan di Kedai Makan Bibi Ana, kami ke Pasar Payang.
Pasar Payang ini adalah antara tempat yang popular bila ke Kuala Terengganu.
kalau nak cari baju batik, keropok, cenderahati dari Terengganu, bolehlah cari di sini.
aneka pilihan ada di sini.


telur penyu antara makanan yang banyak di jual di Pasar Payangsituasi di Pasar Payang. aku tak boleh tahan lama2 dalam ini. panas. rasa tak ada oksigen nak bernafas. setakat beli keropok 2kg, masih boleh tahan lagi. fuhhhh....jom sokong produk tempatan Malaysia.


keropok mentah, boleh dibeli sama ada yang sudah siap packing ataupun belum packing


selepas dari Pasar Payang, perancangan awal kami mahu singgah di street art ChinaTown. tetapi kami kesuntukkan masa. jadi, kami terus ke destinasi seterusnya Taman Tamadun Islam.
sejujurnya, laluan kereta di sekitar Pasar Payang ini sangat2 lah sesak.
dan lebih menyedihkan lagi, kami menerima sepucuk surat cinta daripada penguasa tempatan kerana tidak memasukkan duit syiling di kawasan parking kereta.
sedangkan, mesin duit syiling itu yang rosak.
dalam keterpaksaan, bayarlah juga.


bagi aku sendiri, aku kurang tertarik untuk membeli belah pakaian2 ataupun cenderahati di Pasar Payang. apa yang lebih menarik perhatian aku adalah kepelbagaian aktiviti masyarakat di sekitarnya. secara tidak langsung, aku sedar diri dan bersyukur dengan apa yang aku miliki sekarang ini. orang cakap, ketika bermusafir inilah kita dapat melihat dunia luar, dan belajar daripadanya supaya permusafiran itu tidak menjadi sia-sia.


aktiviti menampal batu2 permata di baju batik


seorang pemuda berkerusi roda, bermain seruling di kaki lima demi mencari rezeki


seorang pakcik berjalan-jalan sendirian di sekitar Pasar Payang, tanpa memakai alas kaki.

jujur, foto ini yang paling mendalam maksudnya, sedih dan sayu dalam hati. lebih2 lagi sekarang ini isu anak2 ramai yang tidak mampu menjaga ibubapanya sedang tular di media sosial. moga2 kita dijauhkan dari bersikap begini terhadap ibubapa kita.

destinasi seterusnya adalah Taman Tamadun Islam.
sebenarnya, kita orang dah pernah pergi TTI ni sebelum ini. kiranya ini kali kedua kalau tidak silap.
kali pertama pergi hari itu, kami datang semasa TTI ini sudah hampir nak tutup operasi.
so nya, tak habis pusing semua tempat sebab kita orang cepat2 nak habiskan lawatan.
datang kali kedua ini, dengan harapan dapatlah something new untuk trip kali ini.
tetapi, hampeh!


pintu masuk Taman Monumen TTI.
nak masuk, kena beli tiket dan dapatkan 'pasport' sebab kita akan menjelajah seluruh dunia untuk melihat replika binaan masjid.


hargaa tiket dan waktu operasi. semasa nak beli tiket ini, tak perlu beratur panjang pun sebab tak ramai orang walaupun kami datang semasa cuti umum. fikir2 kan sebabnya..hurm..


ini pula kioks jualan untuk tiket tram.
tiket tram dijual berasingan dengan tiker masuk.
sesiapa yang rasa sanggup nak berjalan kaki di panas terik untuk keliling kawasan taman monumen ini dipersilakan. hehu..
kami sepakat untuk menaiki tram dengan bayaran RM 5.50 seorang.
ada juga pilihan lain selain tram seperti basikal dan bauggy. tetapi harga untuk setiap satu itu berbeza.


Taj Mahal, Agra, India


Masjid Badshaahi, Lahore, Pakistan


kubah As-Sakhrah, Baitul Muqaddis, Palestin
di bangunan ini, disediakan tayangan multimedia berkenaan sejarah berkaitan bangunan tersebut. dan cuma di sini sahaja tayangan multimedia itu masih beroperasi. ada dua tayangan yang kami tak dapat tonton sebab bangunan dalam pembaikan. sedih!Masjid Sammara, Iraq


Masjid Al-Haram, Mekah, Arab SaudiMasjid Alabaster / Masjid Mohamed Ali, Mesir (kalau tak silap sebab tak ingat)


kedai cenderamata, taman monumen

setiap pembelian tiket masuk ke taman monumen, akan diberikan baucer makan dan baucer barangan. jadi, baucer barangan itu bolehlah digunakan di kedai cenderamata ini. boleh gabungkan baucer. rugilah kalau tidak digunakan.

selepas selesai di taman monumen, kami singgah di Masjid Kristal untuk solat jamak taqdim. sebelum2 ini, apabila pergi terengganu, pernah singgah di masjid ini, tetapi tidak pernah masuk ke ruang solat sebab kami dah solat terlebih dahulu di hentian lain.
kekecewaan kami tidak berakhir di taman monumen apabila masjid kristal ini juga indah khabar dari rupa.keadaan dalam masjid kristal ini sudah uzur. silingnya pecah sana sini. siap ada besen lagi di ruang solat untuk tadah air yang menitik. sedih apabila melihat keadaan masjid begitu.


mungkin perkara sebegini perlu diberikan perhatian lebih oleh pihak pengurusan, lebih2 lagi apabila slogan "Tahun Melawat Terengganu" di laungkan.

selepas selesai solat, kita orang cari tempat untuk makan tengahari. sebenarnya kami dah terlewat untuk makan tengahari. hampir pukul 3 petang kalau tidak silap. dicari apabila tiba di terengganu tentulah ICT dan SCT.

jangan salah faham. ICT ini bukanllah tempat seperti i-City Shah Alam itu. tetapi merujuk kepada IKAN CELUP TEPUNG dan SOTONG CELUP TEPUNG.gambar sotong celup tepung tak ada sebab dah licin. tinggal pinggan sahaja. hehehehe..
sedap weyh makan panas2. nak cari ikan/sotong celup tepung ini tak susah di restoran tepi pantai. sama ada sedap ataupun tidak, itu nasib masing2.


apabila perut dah kenyang, hati pun senang. jadi, sebelum perjalanan pulang ke rumah, kami singgah dulu di kilang keropok lekor yang dikatakan popular.mungkin ada benarnya apabila kilang keropok lekor ini dikatakan popular, sebab nak beli keropok lekor rebus pun kena ambil nombor giliran. iya! ini serius. nombor giliran yang macam di klinik ataupun pejabat pos itu.


kita orang kena menunggu 20 nombor di depan. sabarrrrr.....
sambil menunggu, boleh beli keropok lekor untuk makan di situ.
antara yang menjadi daya tarikan kedai ini adalah Keropok Lekor Cheezy kalau tak silap.
keropok lekor itu dibuat seperti bentuk meatball, dan dalamnya ada cheese.
mungkin peminat2 cheese boleh cuba.

dah siap bungkus, kita orang pun memulakan perjalanan pulang ke rumah masing2. apabila perjalanan jauh ini, fizikal dan mental harus kuat. aku sendiri dalam kereta dah hanyut dah petang ke malam. penat. mujurlah ada tiga pemandu lelaki yang gagah perkasa.

sekian sahaja coretan kisah percutian kali ini.
teruskan membaca post2 akan datang.

salam sayang,
syairah akmal

No comments:

Post a Comment